justgrowingup - october 2010

Flicka-projektet

Världen över diskrimineras flickor – bara för att de är flickor. Många många flickor gifts bort varje dag och hela deras framtid förändras. i Egypten är barnäktenskap det största problemet på landsbyden eftersom familjerna tycker att det är bra att få flickorna bortgifta så fort som möjligt då de inte behöver ta ansvar för flickan längre. Annan fakta som Plan gett ut är att Könsstympningen i vissa länder är ett stort problem. i Egypten könsstympades för några år sedan 97 % av alla flickor och nu har siffrorna sjunkit till 50 %. Självklart måste man kämpa vidare för tjejers/kvinnors rättigheter runt om i världen.
  • 96 miljoner unga kvinnor i åldern 15-24 inte kan läsa eller skriva?
  • 140 miljoner kvinnor har blivit könsstympade?
  • Varje timme dör 60 flickor eller kvinnor till följd av graviditet eller förlossning?
  • 28 000 flickor under 18 år gifts bort varje dag?
Det är verkligen hemskt att läsa de här siffrorna och just nu samlar Plan Sverige in pengar till Flicka-projektet. Om alla skänker en liten summa kan det hjälpa så många (vilket ni säkert redan vet). Nu kan alla som bloggar lägga ut den här widgeten i sin blogg och vara med och sprida kampanjen vidare och självklart gör jag också det. Har man ingen blogg kan man gå direkt till deras insamling här. Där kan man läsa mer om på vilket sätt man kan hjälpa genom att ge ett bidrag eller bli flicka-fadder.


 

Facebook

- Vi skapar något som någon annan tjänar pengar på, det måste man förhålla sig till.
Kan det bli ett beroende? Missbruk? Och hur känns det att gå ur facebook? Kan det få konsekvenser för det sociala livet om man träffas fysiskt mer sällan? Eller stärker det de sociala nätverken?

I kvällsöppet med Ekdal nu på 4an tar man upp facebook som fenomen och vad det har för positiva och negativa kosekvenser för oss som använder det.. och jag säger Oss för att de flesta i Sverige nu verkar ha en profil på sidan ( över 4 miljoner).Social network, filmen om facebook kommer på fredag! Man kan söka jobb, sälja saker, anmäla sig till fester, öppna demonstrationer, se när kompisarnas nyfödda fotas på bild för första gången, vilka har gift sig? Och vilka är utomlands? Personligen älskar jag det eftersom jag håller kontakt med människor jag annars inte skulle "ha koll på" =) Det som är kul är att det är nu när de "vuxna" börjar använda facebok som det börjar diskuteras om beroende och missbruk tror de i studion heheh. "vi" unga.. ja jag räknar mig som ungdom hehe, vi har ju redan använt sånna här platser under vår uppväxt: Skunk, Mirc, icq och för att inte tala om Lunarstorm ;)

Tänk på det här bara:
  • Lägg inte ut bilder som du inte vill att andra ska kunna kopiera etc.
  • Skriv inte om du är utomlands eller bortrest på annat sätt då det finns större risk för inbrott.

18 år

Min lilla syster-yster fyller 18 år imorgon! Tänk vad gammalt va? haha. Jag kan nästan minnas när jag själv var 18 och eftersom jag också fyller sent på året minns jag hur sjukt glad och lättad jag kände mig när man ÄNTLIGEN fick gå ut på krogen på riktigt. Klart man hade kunnat smita in på vissa ställen innan kanske men nu behövde man inte vara nervös eller osäker på om man fick gå in utan man kunde lugnt visa upp sitt leg och knata in och fortsätta festen. Många många vändor körde vår snälla och tålmodiga chaffis oss till Mora, Leksand och Falun.. vi stannade i skogen och hade drick och kisspaus, högtalarna dunkade så högt att vi inte hörde varandra skrika i baksätet och vi kanske ändå inte lyssnade på varandra utan var så inne i det vi skulle säga. Eufori. På med läppglanset, rätta till den korta svarta kjolen sen sprang man in och dansade järnet. Hemvägen efter Mc donalds vid 2 var inte lika rolig och det kunde bli många stop på vägen så att säga. För att färska upp minnet på mig själv och alla er andra som var 18 år 2003 så hittade jag den här :